Hoppa till innehåll

Blomsterfunkia ’Francee’ på väg upp

De kalla nätterna har gjort att allting i trädgården stannade upp ett tag. Men nu har det börjat att ta sig igen, sakta men säkert.

Funktionerna är en av de där perenner som försvinner helt och håller på vintern för att komma upp tillbaka på våren med nya friska blad. Jag brukar ha svårt att komma ihåg var alla mina funkior är. Det har hänt mer än en gång att jag har försökt att plantera något nytt tidigt på våren bara för att inse att det redan sitter en funkia där. En funkia som bara inte har hunnit att komma fram.

Min favorit är blomsterfunkia ’Francee’ med dess fina vita kanter och friskt gröna blad. Den blir stor, upp till 50 cm hög. I juli får den ljusa, lila blomställningar som jag brukar klippa av och använda i buketter inomhus. ’Francee’ trivs i såväl sol som skugga så länge den får tillräcklig med fukt i jorden. De bör skyddas från sniglar då dessa gärna kommer och äter hål i bladen.

Jag har kombinerat mina funkior med bla. Julrosor, Alunrot, Ormöga, Astilbe och Iris och även omgett dem med tulpaner som fyller ut i rabatten innan funktian kommit fram. Men faktum är att de ser vackra ut ihop med de flesta växter. En riktig toppenperenn!

Funktia ’Francee’, Ormöga, Tulpan ”Purple Prince” och Kopparlönn (Acer griseum)
Friska funkiablad på väg upp. Ormöga i förgrunden.
Funktia ’Francee’, Ormöga, Julros ’Viv Victoria, ’Tulpan ”Purple Prince”, Alunrot ’Green Spice’ och Bergsbambu ’jumbo i bakgrunden’
Blomsterfunkia ’Francee’ med palettblad i förgrunden
Funktia ’Francee’, Ormöga