Hoppa till innehåll

Designa en välkomnande entré

Här är tre tips på hur du kan designa en välkomnande entré till ditt hus. En entré som känns naturlig och välkomnande har dessa tre element:

  1. En tydlig markering av ingången till din tomt. Här finns många olika alternativ: en grind, stolpar på bägge sidorna av ingången, en häck med hål vid ingången, en båge runtom ingången eller andra strukturer. Det viktiga är att besökare som kommer till ditt hem tydligt ser var de skall gå in. Förutom det ska det framgå vilken del av ytan som tillhör din tomt och vilken del som tillhör det allmänna. Vi människor känner oss trygga när vi går in i en privat yta och den trygghetskänslan vill du att dina besökare skall få.
  2. En gång som leder besökarna från ingången till ytterdörren. Här finns ett par alternativ – en smal gång eller en bred gång.

    En smal trädgårdsgång saktar ner takten och ger möjlighet att titta sig omkring. Därför vill du göra gången smalare om du har fina saker runtomkring som du vill att dina besökare ska lägga märke till. Dock vill du hålla gången tillräckligt bred för att två personer skall kunna gå bredvid varandra, gärna 120 cm eller bredare. Vill du däremot att dina besökare skall röra sig snabbt mellan ingången och ytterdörren gör du gången bredare.
  3. En plats strax utanför ytterdörren där 6 personer bekvämt får plats, gärna under tak. Du vill ge dina besökare en chans att känna sig bekväma medan de väntar på att du öppnar ytterdörren och välkomnar dem in. Tänk på att platsen skall vara bekväm att stå på utan att man behöver flytta på sig när dörren öppnas.
Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Designa en välkomnande entré
Trädgårdsdesign – en välkomnande entré

Ett bonustips för att designa en välkomnande entré

Här kommer ett litet bonustips. Vill du få din entré att verka större än den egentligen är? Gör entrégången smalare ju närmare dörren den kommer. Det kommer lura ögat till att tro att dörren är längre bort än den är.

På bilden nedan har vi placerat planteringsytor på bägge sidor av gången. De två planteringarna upptill är längre isär än de två nedtill så gången börjar med en bred del för att sedan smalna av nedtill. Dessutom är dörren ännu smalare än gången vilket förstärker effekten än mer.

Natalia Lindberg Trädgårdsdesign - Designa en välkomnande entré